vrijdag 18 februari 2011

#Ding6 Wiki's

Save to delicious Saved by 0 users


Wiki's!

Weetje: Wiki is hawaiiaans voor snel. Snel informatie vinden, snel samen werken, snel corrigeren...

Zomaar even opgezocht op wikipedia. :-)
Sinds ik de fontysmediatheek pagina van Venlo heb aangepast, is mij de techniek achter de wiki's wat duidelijker. Wiki's zijn heel geschikt om informatie te delen, maar de kwaliteit staat of valt bij ofwel de aantallen mensen die er aan mee werken ofwel wie er aan meewerkt. In het geval van onderwijs zal je een kwantiteit als bij wikipedia niet halen en zul je het dus van kwalitatieve bijdragen moet hebben om de wikipagina interessant en betrouwbaar te houden - die taak vult de mediatheek nu al in.

Voor inzet binnen het onderwijs is denk ik een belangrijkste eigenschap van wikitechniek dat je kunt samenwerken EN dat je kunt zien wat er gebeurt is, wie wat heeft veranderd. Maar dit kan ook met bijvoorbeeld google docs, dus daarin is wiki niet per se uniek. Voor doelen als wikipedia en andere encyclopedische sites is het echter een uitkomst.

Wel uniek is dat het concept volledig openbaar is. Mooi voorbeeldje van crowdsourcing. Iedereen (of iedereen die geauthoriseerd is..) kan meewerken aan een webpagina. Kennisdeling, openbaar, zichtbaar, toegankelijk, controleerbaar... dat zijn een beetje de kernwoorden van wikitechniek. Je kunt het vast afschermen, achter een portal zetten, maar waarom zou je dat doen? En zijn er dan geen andere technieken die wellicht net zo makkelijk/zo niet makkelijker werken? Sharepoints, google docs, n@tschool.. of zoals iedereen het opeens heeft over 'werken in de cloud'.

In het onderwijs betekent dat dus dat die openbaarheid een toegevoegde waarde moet hebben. Ik kan me voorstellen dat dat in sommige gevallen (samen kennisbasis creeren - bijv overzicht van geschiedenis van een land/taal/vakgebied - iedereen voegt iets toe, past aan etc.) heeft, maar dat je het vaak juist ook afgeschermder wil houden, en dan vind ik persoonlijk wiki niet de makkelijkste techniek. Je moet bijvoorbeeld de code kennen, terwijl je ook samen kunt werken aan een - wat mij betreft - eenvoudiger word document.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten