Save to delicious Saved by
0 users
In mijn dagelijkse werk gebruik ik delicious als social bookmarking tool. Althans, het sociale gedeelte komt er wat karig vanaf. Ik gebruik delicious om websites te bookmarken en te taggen. Aan delen kom ik eigenlijk niet toe. Mis ik iets aan het delen? Geen idee. Zou kunnen dat ik op andere sites terechtkom als ik verzamelingen in de gaten ga houden. Met de RSS Reader en de nieuwsbrieven en alle andere informatie die al wekelijks/dagelijks binnenkomt wordt dat echter wat veel om bij te houden vrees ik.
Social bookmarking is een handige manier om sites die je later nog eens nodig gaat hebben terug te kunnen vinden. Het is echter moeilijk om goede tags te geven aan sites en als je niet oppast verandert na een tijdje ongemerkt je taggedrag. Ga je opeens "PO" gebruiken in plaats van "basisonderwijs". Dat vervuilt je verzameling, maar ik denk dat dat moeilijk te voorkomen is. Het helpt dat delicious bij het taggen zelf suggesties doet voor tags die je vaker gebruikt. Helemaal omzeilen van dit probleem is tot nu toe moeilijk gebleken..
Verder is er nog de vraag wat je daadwerkelijk moet bookmarken en of er bij een aantal sites geen snellere manieren zijn om iets terug te vinden. Vaak weet je nog wel waar je een site tegenkwam, hoe deze heette of in welke mail de link stond. In delicious moet je dan op zoek naar de juiste tag of de precieze naam van de site. Soms helpt dat (het wiskunde filmpje uit een eerder blogje bijvoorbeeld was ik al drie keer kwijt geweest voordat ik hem toevoegde aan delicious en nu dus wel makkelijk kan terugvinden), soms is google of even snel in je mail zoeken sneller.
Wat kan social bookmarking betekenen voor de mediatheek? Ik weet niet of delicious het toestaat om gemakkelijk te switchen tussen accounts, anders kan het lastig zijn dat je telkens moet wisselen tussen prive/werkaccount en de fontysaccount. Maar los daarvan: delicious kan denk ik goed gebruikt worden om een online collectie samen te stellen van internetbronnen, zoals bijvoorbeeld bij de HAN al gebeurt.
Natuurlijk moet je dan wel goede afspraken maken over te gebruiken tags en omschrijvingen. Zonder tagbeleid wordt het al gauw een zootje. Je kunt ook notities toevoegen aan een link, zodat je kunt achterhalen waarom iets is toegevoegd. Beiden lijken me noodzakelijk bij multiuser gebruik van zo'n collectie. Als ik in mijn prive collectie al moeite heb om consistent te zijn in taggebruik... dan wordt dat met meerdere mensen op een account niet makkelijker!
Je schrijft 'delicious kan denk ik goed gebruikt worden om een online collectie samen te stellen van internetbronnen, zoals bijvoorbeeld bij de HAN al gebeurt'.
BeantwoordenVerwijderenDat denk ik ook, het zou best kunnen, maar je kunt je ook afvragen waarom je dat zou doen.
Mmm. Ja. Dat kan. ;) Poging:
BeantwoordenVerwijderen* Omdat je ergens een link verzameling wil bij houden voor je vakgebied - en als je dat dan toch aan het doen bent (en je die info niet ergens anders kwijt kunt) die ook beschikbaar wilt maken voor docenten en studenten?
* Omdat je via delicious (en vast ook andere diensten) kunt taggen waardoor de verzameling interessante sites (mits goed getagged) beter doorzoekbaar is dan op een snel wat onoverzichtelijke wikipagina...? Ook al categoriseer je op onderwerp, of alfabetiseer je de lijst, het wordt daar gauw een grote brij. Een linkjes/tagslijst is ook niet overzichtelijk maar in ieder geval makkelijker te doorzoeken.
*En je kunt het natuurlijk ook niet doen... Is googlen vaak niet net zo snel? Hoeveel mensen gaan de verzameling daadwerkelijk gebruiken? Tijd/effect?
Mmtja.
Da's interessant, het is dus aanbodgericht en niet vraaggestuurd. Je noemt als mogelijke reden namelijk niet 'omdat het onderwijs dat van ons vraagt'. Ik ga even kort door de bocht, maar als het onderwijs er niet om vraagt, waarom zou je het dan doen?
BeantwoordenVerwijderenZo heb ik het niet bedoeld, maar het is een goeie vraag. Mijn tweede punt ging uit van de verzamelingen gegevens die we nu al aanbieden op een aantrekkelijkere manier presenteren/beter doorzoekbaar/meer overzicht creeren. De overzichten die er nu zijn zijn vaak (die waar ik mee werk iig) op verzoek van het instituut gemaakt. Dus vraaggestuurd, alleen valt er aan de aanbodkant nog wat te verbeteren op presentatiegebied. Idee is dat als dat makkelijker en toegankelijker wordt, er ook meer gebruik van gemaakt zal worden.
BeantwoordenVerwijderenMisschien moet de vraag eerst zijn: is de vraag er? In mijn geval: ja, die is er.
Maar als die er niet is, tja, dan blijft over dat het een service is naar docenten en studenten, maar je kunt je afvragen of er dan ook maar iemand is die het gaat gebruiken.
Wat denk jij?
Ik denk dat de vraag er niet altijd hoeft te zijn, je kunt 'm ook creeƫren. Met zo'n bronnencollectie kun je jezelf ook richting het onderwijs als expert profileren, dat opent vaak ook weer nieuwe deuren.
BeantwoordenVerwijderenHeb gemerkt dat studenten/docenten vaak niet op de hoogte zijn van digitaal beschikbare rapporten. Als je bij een vraag dan zo'n pagina kunt tonen (een Wikipagina bij Sporthogeschool, bij FHJ nog aan het zoeken naar een goede presentatiemogelijkheid) met een overzicht van alle rapporten die voor hun vakgebied als pdf kunnen worden gedownload, is dat heel handig. Tegelijkertijd kun je laten zien dat er nog veel meer is. Ik stel me zo voor dat je telkens als je een mooi rapport hebt gevonden dit toevoegt aan Delicious en het via Twitter bekend maakt bijvoorbeeld. Dus al is de vraag er niet direct, ik denk net als Marijke dat je je zo op een goede manier kunt profileren als expert. Vraag me wel af of het zin heeft om websites bij te gaan houden die interessant zijn. Ik zou het zelf bij rapporten houden.
BeantwoordenVerwijderen@Gitgod dat ligt aan het domein denk ik. Websites met lesplannen e.d. zijn bijvoorbeeld voor de PABO wel heel nuttig om bij te houden.
BeantwoordenVerwijderen@16dingen ja, eens, alleen op het moment dat het niet lukt om de vraag te creeren heb je er veel tijd ingestoken en weinig resultaat... dus ergens moet je de grens trekken van waar je energie in steekt en waar niet, maar waar ligt die grens?
@Marijke: die grens bepaal je zelf, als je er alles aan hebt gedaan binnen de mogelijkheden die je hebt dan moet je er na bepaalde tijd ook een streep onder durven zetten. Helemaal niet erg, de ervaring die je ermee opdoet neem je weer mee naar het volgende project, toch?
BeantwoordenVerwijderen