dinsdag 22 februari 2011

Blogger widgets

Save to delicious Saved by 0 users


Voor iedereen die er niet uitkomt hoe je scriptjes kan toevoegen als widget aan Blogger, ik heb zojuist de oplossing gevonden.

Log in in blogger.com.
Ga vervolgens naar www.blogger.com/add-widget
Geef je widget een naam
Klik op 'inhoud bewerken' en voeg daar de volledige code in, inclusief [< script > < / script >].

Zo kun je bijvoorbeeld delicious tagrolls toevoegen aan je blog en een overzicht van google reader shared items.

Via de gewone blogger weg (voeg widget toe), lukt dit niet, maar dit is net zo makkelijk!

#Ding7 Twitter!

Save to delicious Saved by 0 users


Yes, twitter! In een van de linkjes staat het heel treffend: twitter is fun, social, egostrelend en kennisdeling.

Ik ben sinds een jaar of wat aan het twitteren geslagen. Hoe fanatiek en vaak gaat een beetje met vlagen. Maar met name als vraagbaak werkt het fantastisch: als je een netwerk opbouwt dat bestaat uit notoire veel twitteraars, dan is de kans groot dat je een vraag via twitter sneller beantwoordt krijgt dan via google. Echt.

Het is vooral ook een heel positief medium. Mensen helpen andere mensen graag. Soms is dat met het vinden van een antwoord, maar soms is dat ook door 'cadeautjes' te bieden. Zo heb ik bijvoorbeeld een weekendje Newcastle gekregen, omdat een mede-tweep die de reis gewonnen had er geen interesse in had. Nou, kom maar op dan!

Er zijn legio voorbeelden van dit soort 'sociale twittermagic'. De #lift hype was ook een mooie bijvoorbeeld. Toen Utrecht Centraal vanwege brand onbereikbaar was, ontstond op twitter een vraag/aanbod discussie onder de hashtag #lift. Vele mensen zijn er door geholpen.

Volgens mij is het allerbelangrijkste bij twitter dat je actief meedoet in discussies, dat je reageert op wat andere tweeps zeggen. Dan bouw je snel en ongemerkt een netwerk op en zullen mensen bereid zijn om jou te helpen als dat nodig is. En dan wordt twitter heel snel meer dan alleen een medium om te melden dat je een kopje koffie aan het drinken bent!

(Want dat kan ook prima via een weblog. Proost! ;-))

vrijdag 18 februari 2011

#Ding6 Wiki's

Save to delicious Saved by 0 users


Wiki's!

Weetje: Wiki is hawaiiaans voor snel. Snel informatie vinden, snel samen werken, snel corrigeren...

Zomaar even opgezocht op wikipedia. :-)
Sinds ik de fontysmediatheek pagina van Venlo heb aangepast, is mij de techniek achter de wiki's wat duidelijker. Wiki's zijn heel geschikt om informatie te delen, maar de kwaliteit staat of valt bij ofwel de aantallen mensen die er aan mee werken ofwel wie er aan meewerkt. In het geval van onderwijs zal je een kwantiteit als bij wikipedia niet halen en zul je het dus van kwalitatieve bijdragen moet hebben om de wikipagina interessant en betrouwbaar te houden - die taak vult de mediatheek nu al in.

Voor inzet binnen het onderwijs is denk ik een belangrijkste eigenschap van wikitechniek dat je kunt samenwerken EN dat je kunt zien wat er gebeurt is, wie wat heeft veranderd. Maar dit kan ook met bijvoorbeeld google docs, dus daarin is wiki niet per se uniek. Voor doelen als wikipedia en andere encyclopedische sites is het echter een uitkomst.

Wel uniek is dat het concept volledig openbaar is. Mooi voorbeeldje van crowdsourcing. Iedereen (of iedereen die geauthoriseerd is..) kan meewerken aan een webpagina. Kennisdeling, openbaar, zichtbaar, toegankelijk, controleerbaar... dat zijn een beetje de kernwoorden van wikitechniek. Je kunt het vast afschermen, achter een portal zetten, maar waarom zou je dat doen? En zijn er dan geen andere technieken die wellicht net zo makkelijk/zo niet makkelijker werken? Sharepoints, google docs, n@tschool.. of zoals iedereen het opeens heeft over 'werken in de cloud'.

In het onderwijs betekent dat dus dat die openbaarheid een toegevoegde waarde moet hebben. Ik kan me voorstellen dat dat in sommige gevallen (samen kennisbasis creeren - bijv overzicht van geschiedenis van een land/taal/vakgebied - iedereen voegt iets toe, past aan etc.) heeft, maar dat je het vaak juist ook afgeschermder wil houden, en dan vind ik persoonlijk wiki niet de makkelijkste techniek. Je moet bijvoorbeeld de code kennen, terwijl je ook samen kunt werken aan een - wat mij betreft - eenvoudiger word document.

maandag 7 februari 2011

Ding5 Social Bookmarking

Save to delicious Saved by 0 users


In mijn dagelijkse werk gebruik ik delicious als social bookmarking tool. Althans, het sociale gedeelte komt er wat karig vanaf. Ik gebruik delicious om websites te bookmarken en te taggen. Aan delen kom ik eigenlijk niet toe. Mis ik iets aan het delen? Geen idee. Zou kunnen dat ik op andere sites terechtkom als ik verzamelingen in de gaten ga houden. Met de RSS Reader en de nieuwsbrieven en alle andere informatie die al wekelijks/dagelijks binnenkomt wordt dat echter wat veel om bij te houden vrees ik.

Social bookmarking is een handige manier om sites die je later nog eens nodig gaat hebben terug te kunnen vinden. Het is echter moeilijk om goede tags te geven aan sites en als je niet oppast verandert na een tijdje ongemerkt je taggedrag. Ga je opeens "PO" gebruiken in plaats van "basisonderwijs". Dat vervuilt je verzameling, maar ik denk dat dat moeilijk te voorkomen is. Het helpt dat delicious bij het taggen zelf suggesties doet voor tags die je vaker gebruikt. Helemaal omzeilen van dit probleem is tot nu toe moeilijk gebleken..

Verder is er nog de vraag wat je daadwerkelijk moet bookmarken en of er bij een aantal sites geen snellere manieren zijn om iets terug te vinden. Vaak weet je nog wel waar je een site tegenkwam, hoe deze heette of in welke mail de link stond. In delicious moet je dan op zoek naar de juiste tag of de precieze naam van de site. Soms helpt dat (het wiskunde filmpje uit een eerder blogje bijvoorbeeld was ik al drie keer kwijt geweest voordat ik hem toevoegde aan delicious en nu dus wel makkelijk kan terugvinden), soms is google of even snel in je mail zoeken sneller.

Wat kan social bookmarking betekenen voor de mediatheek? Ik weet niet of delicious het toestaat om gemakkelijk te switchen tussen accounts, anders kan het lastig zijn dat je telkens moet wisselen tussen prive/werkaccount en de fontysaccount. Maar los daarvan: delicious kan denk ik goed gebruikt worden om een online collectie samen te stellen van internetbronnen, zoals bijvoorbeeld bij de HAN al gebeurt.

Natuurlijk moet je dan wel goede afspraken maken over te gebruiken tags en omschrijvingen. Zonder tagbeleid wordt het al gauw een zootje. Je kunt ook notities toevoegen aan een link, zodat je kunt achterhalen waarom iets is toegevoegd. Beiden lijken me noodzakelijk bij multiuser gebruik van zo'n collectie. Als ik in mijn prive collectie al moeite heb om consistent te zijn in taggebruik... dan wordt dat met meerdere mensen op een account niet makkelijker!

Ding4 Video 2.0 - VIMEO!

Save to delicious Saved by 0 users


Voordat ik verder bezig ga met delicious, nog even een psje over video 2.0.

Een dienst die tot nu toe een beetje onderbelicht is geweest, maar eigenlijk veel mooier en vriendelijker werkt dan youtube of surfmedia:

Je kunt er makkelijk de privacy instellingen veranderen, video's beschikbaar maken met een password en voor zover ik heb kunnen ontdekken zit er geen maximum aan de duur van filmpjes. Wel een uploadlimiet per week (500 mb) voor de basic versie.

Er zitten nadelen aan Vimeo, zoals die ook youtube en Surfmedia zitten. Het werkt allemaal ongeveer hetzelfde, maar de grootte van de community, de manier van afschermen en de uploadmogelijkheden verschillen allemaal.

Eigenlijk zou je als hogeschool een videoaanbieder willen met de afschermmogelijkheden van Surfmedia (het gemak van de privacyinstellingen laten regelen door Surfmedia en niet zelf studenten toegang moeten geven of password beheer moeten voeren), de looks van Vimeo en de community en aantallen video's van Youtube....

vrijdag 4 februari 2011

#ding4 Video 2.0 in het onderwijs

Save to delicious Saved by 0 users


De HAN heeft een pilot Weblectures gestart. Interessant om in de gaten te houden: www.han.nl

#Ding4 Video 2.0

Save to delicious Saved by 0 users


Video 2.0, de voor- en nadelen:

Voordelen:
- het is aantrekkelijk om naar te kijken
- je kunt stof op een andere manier aanbieden, laagdrempeliger. Leerkrachten kunnen bijvoorbeeld lessen anders indelen, waardoor de lessen leuker worden. Neem bijvoorbeeld deze docent:



Of deze spoedcursus:



- door registraties of streaming video kan e-learning gemakkelijker worden.
- de educatieve kanalen van Youtube, Itunes en de lezingen van TEDx zijn erg leerzaam en leuk om te bekijken. Bewijst dat als het goed wordt gedaan het ook kijkers trekt en echt iets toevoegt. In mijn vrije tijd bezoek ik regelmatig de TED website. Mijn favoriete video:



Nadelen:
- het kost (mij) veel tijd om een goede video te maken, ook de meest simpele video's kosten tijd om te bewerken, renderen, evt ondertitelen, maar ook om op te zetten, toestemming te regelen etc. En vaak zul je ook over het concept, de regie en de cameratechnieken moeten nadenken. Dat moet bij een schriftelijke cursus/handleiding ook, maar die technieken voelen aan als minder tijdrovend. Ik ben dan benieuwd wat het rendement is van een videofilmpje. Is het de moeite van de extra tijd waard? Als je het filmpje een keer hoeft te maken en vervolgens jaren kan gebruiken, ja, misschien. Zo niet, dan is het effect misschien niet voldoende.
- youtube is voor een aantal dingen te openbaar, surfmedia is goed af te schermen maar weer minder gebruiksvriendelijk (vind ik).
- (ik heb om onduidelijke redenen geen geluid op mijn pc, dus video bij mijn werk inzetten werkt niet echt...)

Het belangrijkste is volgens mij dat als je het gebruikt, je het ook echt goed inzet. Gebruik mooi materiaal dat goed is gefilmd. Of gebruik origineel materiaal op een creatieve manier. Daar zit voor mij het knelpunt: echt mooi spul maken is niet makkelijk. Dat neemt niet weg dat aansluiten bij bestaande initatieven en gebruikmaken van materiaal dat beschikbaar is natuurlijk een heel goede optie is! Gebruik, jat, borduur voort en verbeter waar mogelijk zou ik zeggen!