donderdag 21 april 2011

ding 14 - Creative Commons

Save to delicious Saved by 0 users


1. Terwijl ik nog nageniet van de IATEFL conferentie in Brighton, een bijpassend plaatje.
Streets Paved with Gold Creative Commons Licentie
Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 Unported licentie

Creative Commons is een toegankelijke en eenvoudige manier om de rechten van een product goed te regelen. Voordeel is dat recht wordt gedaan aan de aard van internet waarop alles snel gedeeld wordt, maar nadeel is natuurlijk dat je een gedeelte van je eigen rechten hiermee weggeeft. Het zal daarom niet voor iedereen geschikt zijn, en als je commerciele bedoelingen hebt voldoet creative commons misschien niet volledig aan je eisen.

2. De tekst van de wikipagina over Creative Commons valt onder de licentie Naamsvermelding-GelijkDelen. Tekst mag dus onder naamsvermelding en dezelfde licentie elders verspreid worden. Ook afgeleiden mogen gebruikt worden.

3. Open leermiddelen kunnen eenvoudig worden gedeeld zonder dat de eigenaar volledige controle over zijn werk verliest. Die controle is denk ik echter betrekkelijk bij open leermiddelen: iedereen is vrij om de materialen in te zien en naar eigen inzicht vervolgens in te zetten bij lessen. Ik verwacht eerlijk gezegd niet dat iemand bij het uitvoeren van een opdracht of een afgeleide opdracht gaat zetten dat Pietje Puk die heeft gemaakt...

4. De blogpost op 16 dingen valt onder CC licentie: by-nc-sa. Dat houdt dus in dat de licentie alleen onder gelijke licentie elders gepubliceerd mag worden voor niet-commerciele doeleinden.

3 opmerkingen:

  1. Ben dat niet helemaal met je eens, met een CC licentie geef je niet je eigen rechten weg. Je geeft er juist de voorwaarden aan waaronder anderen iets met jou content mogen doen. Dat is toch net iets anders dan je eigen rechten opgeven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mm zie dat ik dat een beetje ongenuanceerd heb opgeschreven.

    Maar is het niet een beetje een schijnzekerheid? Hoeveel mensen zullen zich daadwerkelijk beroepen op hun cc licentie? Je kun misbruik van je product op het internet haast niet altijd achterhalen (er is zoveel).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Misbruik voorkom je niet, ook niet met een CC licentie. Maar als je een foto van jezelf tegenkomt waarvoor je niet de juiste credits krijgt, dan sta je wel een stuk sterker. Toch is dat niet het voornaamste aspect van CC. Juist de insteek dat het niet gaat om tegenhouden van gebruik, maar om het stimuleren ervan (onder jouw voorwaarden) maakt het de moeite waard om te gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen