dinsdag 29 maart 2011

#ding11 Spotify en lijstjes

Save to delicious Saved by 0 users


Qua streaming muziek & lijstjes ben ik begonnen met Last.Fm. Een paar jaar geleden luisterde ik regelmatig naar 'mijn' radiostation, gebaseerd op wat ik vaak luister plus wat nieuwe bandjes. Veel nieuwe bandjes leren kennen, leuk! Toen Last.Fm betaald werd (in ieder geval voor een aantal diensten, waaronder de radiofunctie), ben ik eigenlijk een beetje afgehaakt. Ik gebruik het niet intensief genoeg om er maandelijks voor te betalen.

Sindskort gebruik ik GetGlue. Deze dienst doet niet alleen suggesties op muziekgebied, maar ook voor tvseries, boeken, films etc. Leuk om in rond te klikken, te zien wat vrienden kijken en leuk vinden en zo op nieuwe ideeen te komen!

Spotify vind ik heel fijn, zowel thuis als op het werk. Het maakt niet uit in wat voor muziek je zin hebt; je kunt het zo gek niet bedenken of het staat in de enorme bibliotheek van Spotify. Het enige nadeel van spotify vind ik dat het een nogal onhandige share functie heeft. Je hebt andere sites nodig om playlists te vinden. Maarrrrr dat weegt niet op tegen de schier oneindige mogelijkheden van de muziekbibliotheek.

Ik kan me voorstellen dat het nogal wat voeten in de aarde heeft om een dienst als dit met rechten e.d. van de grond te krijgen. Eenzelfde dienst als spotify maar dan voor boeken of films zou vrij ideaal zijn maar kan wel eens tegen de grenzen van de traditionele uitgevers aan gaan lopen. Binnen de mediatheek zou zo'n dienst goede mogelijkheden bieden, niet alleen voor de Kunsten, maar ook voor de lerarenopleidingen bijvoorbeeld. Zo een film kunnen laten zien, een e-book kunnen lezen, zonder het te hoeven (oke, en kunnen) downloaden, zonder te hoeven wachten tot iemand het heeft ingeleverd. En wel altijd met direct de mogelijkheid het ook te kunnen kopen & daarmee te kunnen downloaden. Oh en dan bijvoorkeur getglue daar direct aan gelinkt. :) *zoekt op spotify naar een toekomstmuziekje*

dinsdag 22 maart 2011

#10 sociale netwerken

Save to delicious Saved by 0 users


Interessant aan sociale netwerken vind ik dat het in golfbewegingen komt en gaat en aan leeftijdsgroepen gebonden is. Toen Hyves net opkwam was ik daar best actief binnen, daarvoor was er nog zoiets als CU2 geloof ik. Met CU2 ben ik allang en breed opgehouden, maar ook mijn hyvepagina heb ik onlangs de nek omgedraaid. Ik deed er niks meer mee en mijn omgeving ook niet.

Met Facebook zal het ongetwijfeld ook zo gaan. Er zijn periodes dat ik het heel intensief gebruik en er kunnen weken voorbij gaan dat ik er nauwelijks op kijk. Idem voor LinkedIn: die wordt eigenlijk (voor mij) alleen relevant als ik actief op zoek ben naar werk.

Ik probeer de verschillende netwerken redelijk gescheiden te houden: weinig tot geen collega's op facebook/hyves en linkedin juist alleen voor zakelijke contacten. Zo hoef ik iets minder na te denken over wat ik wel en niet ergens opschrijf.

Sociale netwerken zijn volgens mij redelijk onvoorspelbaar. Dat heeft als nadeel dat het voor bedrijven moeilijk is om iets aan te bieden via sociale netwerken. Er is nauwelijks logica achter wat een hit wordt en wat niet, en achter wie het leest en wie niet.

Ik ben daarom niet heel overtuigd van de inzet van bijv. facebook voor zakelijkere doeleinden. Het is misschien een manier om dichter bij de klant te komen, maar heeft die klant er wel behoefte aan om prive en zakelijk via bijv. facebook te mengen? Ik niet...

donderdag 17 maart 2011

Ding 9: instant messaging

Save to delicious Saved by 0 users


Even kort wat ideeen voor inzet instant messaging in het onderwijs:
- onderling overleg tussen studenten
- onderling overleg tussen docenten
- inzet tijdens hoorcolleges: in groepschatscherm kan iedereen vragen stellen en evt. beantwoorden. Vergelijkbaar met wat er vaak bij congressen al gebeurd met twitter. Dit is in vergelijking met twitter misschien de laagdrempelige en goed af te schermen variant voor klassen waarvan niet iedereen een twitter account heeft? Gevaar bestaat dat niet iedereen even serieus hiermee omgaat... ?

Twitter in het onderwijs en de mediatheek - best practice!

Save to delicious Saved by 0 users


Kijk, dat is nog eens social media integreren in de mediatheek & het onderwijs!!

Studenten ondersteunen via Twitter - via EdwinMijnsbergen.nl

donderdag 10 maart 2011

Google docs & templates

Save to delicious Saved by 0 users


Het afgelopen uur heb ik uit frustratie besteed aan het zoeken naar een oplossing voor het gebruiken van een plaatje als achtergrond van een google docs document. Dat moet toch kunnen. Dacht ik. Het kan ook. Maar dan moet je wel even CSS code onder de knie krijgen. En dat vind ik dan weer tamelijk belachelijk.

De code....
body {
background-image: url('File?id=dd72p2c3_23fjr4zzdm_b');
background-repeat: no-repeat;
background-position: 0px 0px;
height: 297mm !important;
width: 210mm !important;
max-height: 297mm !important;
max-width: 210mm !important;
min-height: 297mm !important;
min-width: 210mm !important;
}

Waarom is er in hemelsnaam geen knopje 'gebruik plaatje als achtergrond' ????

#ding 7 Twitter - interessant blogje

Save to delicious Saved by 0 users


Al een jaartje oud, maar nog steeds relevant artikel. Leuk die twitteraccounts voor bibliotheken, maar wie volgt ze en hoe worden ze ingezet? Betoog voor meer investeren in op zoek gaan naar het publiek en beter beleid om dat mogelijk te maken. Eens!


http://www.edwinmijnsbergen.nl/2010/01/bibliotheken-op-twitter-folder-of.html

donderdag 3 maart 2011

#Ding8 Google docs

Save to delicious Saved by 0 users


Ik zie net dat ik in 2007 aardig actief was met google docs, maar dat het daarna bij mij wat is weggezakt. Ik had er toen ook een goede reden voor: ik werkte op afstand samen aan verschillende documenten. Zeker met flinke administratie lijsten en beleidsplannen die vaak heen en weer gingen is werken via google docs vrij handig. Daarna verdween voor mij de noodzaak om op afstand samen te werken, dus heb ik het niet vaak meer gebruikt.

Tot nu, want met Google Weddings wordt het plannen van een bruiloft met de ceremoniemeester elders in het land wat gemakkelijker. ;-)

De mogelijkheden zijn aardig uitgebreid: tekenen, forms, presentations. Het is een aardig totaal pakket waarmee je in ieder geval de basis dingen kan doe. Binnen Fontys heb ik de behoefte nog niet zo gevoeld om via Google Docs te werken, maar misschien komt dat nog. Nadeel is dat je dan je prive adres gebruikt voor werkdoeleinden. (ik vind nog een e-mailadres of google account aanmaken niet handig...)

Binnen onderwijs kan ik me voorstellen dat studenten via google docs samenwerken aan een werkstuk/opdracht. Dat gaat heel goed, je kunt ook gelijktijdig aan een document werken.

Binnen de mediatheek is het handig voor werkgroepen, maar je moet je dan afvragen of dat handiger is dan via sharepoint/workspace. Ik weet niet precies wat daar de voor- of nadelen van zijn eigenlijk....