woensdag 26 januari 2011

Ding 3 - RSS

Save to delicious Saved by 0 users


Met RSS blijf je eenvoudig op de hoogte van nieuws uit die bronnen die jij interessant vindt. Is het idee. Ik moet zeggen, het valt me mee, maar er kleven nadelen aan de techniek.

Het is prettig dat je alleen die RSS feeds ziet die nieuwe items bevatten, lastig alleen vind ik dat Google Reader soms feeds niet lijkt te pakken. Die van de PO Raad bijvoorbeeld pakt Internet Explorer zonder problemen, maar Google Reader mekkert dat hij geen feed kan vinden. Vind ik vervelend, want dat betekent dat ik niet alle feeds die ik wil bijhouden kan bijhouden. De instructie: schrijf de maker van de website en vraag hem de RSS feed te repareren is dan echt een brug te ver. Dat doe ik in de praktijk dan toch niet. Datzelfde geldt voor sites die een feed nog niet aanbieden (veel PABO sites zijn helaas nog ouderwets van opzet).

Doe je het dan maar helemaal niet of alleen voor die sites die het wel aanbieden? Ben er nog niet uit wat handig is.

donderdag 20 januari 2011

Ding 2 webloggen

Save to delicious Saved by 0 users


Het concept bloggen even onder loep. In tegenstelling tot andere sites lenen blogs zich voor langere berichten, toelichting en nuancering. Ik merk dat ik veel blogs alsnog scan voor interessante informatie, maar als ik eenmaal geinteresseerd ben zeker het hele bericht lees. Aandacht trekken en vasthouden is dus belangrijk. Interessant schrijfstijl, pakkende titels, beeldmateriaal helpt allemaal.

Het wordt pas leuk als er mensen zijn die reageren op je weblog. Dat bereik je doorgaans door te reageren bij anderen (waarbij je de link naar je weblog in je reactie zet), zij bezoeken dan jouw weblog en gaan deze in het gunstigste geval regelmatig volgen. Wellicht word je uiteindelijk opgenomen in lijstjes met weblogs die andere webloggers volgen (blogrolls), waardoor er weer mensen doorklikken die je weer gaan volgen etc. etc. Je kunt natuurlijk ook een relletje starten en beroemd worden maar dat is niet voor iedereen weggelegd. :-) Lange adem en investeren dus.

En geldt dat ook voor de mediatheek? Wanneer lezen docenten en studenten onze berichten regelmatig? Doen ze dat al? Wat is hun drijfveer? Volgens mij moet je ervoor zorgen dat er een noodzaak is voor studenten en docenten om het weblog te volgen (cruciale informatie?). Dat is een voordeel van een weblog voor een hogeschool mediatheek bijhouden: je hebt in potentie veel lezers. De vraag blijft hoe je die noodzaak creeert. Misschien is het een idee om het te zoeken in koppelingen met websites van de opleidingen. Kunnen de weblogberichten voor hun vakgebied automatisch op de fontysportal verschijnen bijvoorbeeld? Ik lees de fontysnieuwsberichten altijd namelijk. Noem het informatievoorziening op maat. :-) Voor zover het nog niet gebeurd: nieuwe berichten ook twitteren, mogelijkheid tot delen van informatie via andere kanalen. Waarom niet net zo'n rijtje met knopjes (facebook, twitter etc) als bij blogger opnemen bijvoorbeeld?

Heeft iemand anders ideeen over hoe we het mediatheekweblog zichtbaarder en levendiger zouden kunnen maken? Wat denken jullie?

dinsdag 18 januari 2011

Ding 2. Web 2.0 en ik

Save to delicious Saved by 0 users


Ding 2 - mijn ervaringen met Web 2.0 tot nu toe. In mijn dagelijkse werk gebruik ik twitter om op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen. Twitter vind ik prettig omdat ik telkens nieuwe dingen ontdek. Ik volg mensen uit het onderwijs bijvoorbeeld, die me weer wijzen op nieuwe publicaties die interessant zijn voor de mediatheekcollectie PABO. Het kost af en toe wat tijd om door de bomen het bos te zien, maar als je eenmaal de juiste mensen volgt, werkt het echt. Vind ik.

Persoonlijk werkt Twitter voor mij ook erg prettig - ik doe er nuttige contacten op, regel er stages voor mijn avondopleiding en heb zelfs al een keer een reis naar Newcastle gratis en voor niks geregeld. Uitgangspunt is telkens: help mensen met een vraag en zij helpen jou ook!

Webloggen doen we via http://www.fontysmediatheek.nl/. Nieuwe ontwikkelingen op relevante vakgebieden publiceren we daar snel. Ik zou graag willen dat er meer verkeer op die site ontstaat. Weet iemand dat - lezen studenten en docenten het - en hoe vaak dan? Idem geldt voor de wiki.

Voorheen gebruikte ik Flickr voor mijn werk om foto's te uploaden en online te kunnen presenteren. Persoonlijk gebruik ik liever Google's Picasa, omdat ik daar ook direct mensen kan uitnodigen, afschermen en het een desktopprogramma betreft. Google docs gebruikte ik vooral voor samenwerkingsprojecten op afstand. N@tschool en It's Learning (digitale leeromgevingen) voor mijn opleiding. Met Delicious probeer ik de bomen door het oerwoud aan interessante bronnen voor mijn werk te blijven zien. Persoonlijk gebruik ik verder Spotify (last.fm ben ik mee gestopt), Facebook en verschillende Google Apps, al dan niet op mijn android phone....

Eigenlijk ben ik best een nerd.

p.s. wat doe ik dan bij deze cursus? Nou, vooral kijken hoe ik het beter kan toepassen in mijn werk. En ach, ik kan RSS feeds wel weer eens een kans geven - tot nu toe vond ik ze onoverzichtelijk en onhandig.

Marijke Logt - revisited

Save to delicious Saved by 0 users


De geschiedenis van 'Marijke logt' in een paar regels. In ongeveer 2000 begon ik met webloggen. Eerst via blogger/blogspot, later via een eigen site (marijkelogt.tk als ik het me goed herinner), met blogger als weblogservice op de achtergrond. Ik logde over dingen die me opvielen, die noemde ik Proefballonnetjes, over leuke websites die ik tegen kwam, over (puber)frustraties en eigenlijk alles dat me bezig hield. Totdat ik langzaamaan steeds minder ging schrijven, minder te melden had en ook mensen om mij heen ophielden met webloggen.

In 2005 (was het, denk ik) heb ik dit weblog, op deze plaats, ontmanteld. Gedelete. Finito. Klaar. Hallo hyves en later facebook en twitter!

Maar nu is 'Marijke logt' tijdelijk (of voor langer, wie weet) terug. Voor de cursus http://www.23dingen.nl/ houd ik bij hoe 23 web 2.0 dingen (of eigenlijk zijn het er 16) bij kunnen dragen aan mijn werk als informatiespecialist. Hoe maken we ons leven en dat van de studenten wat gemakkelijker? Met delicious (kan iemand btw even een gadget maken zodat ik m'n tagcloud kan toevoegen aan deze weblog?), twitter, facebook kunnen we dat wellicht voor elkaar boxen.

I'll keep you posted.