Het concept bloggen even onder loep. In tegenstelling tot andere sites lenen blogs zich voor langere berichten, toelichting en nuancering. Ik merk dat ik veel blogs alsnog scan voor interessante informatie, maar als ik eenmaal geinteresseerd ben zeker het hele bericht lees.
Aandacht trekken en vasthouden is dus belangrijk. Interessant schrijfstijl, pakkende titels, beeldmateriaal helpt allemaal.
Het wordt pas leuk als er mensen zijn die reageren op je weblog. Dat bereik je doorgaans door te reageren bij anderen (waarbij je de link naar je weblog in je reactie zet), zij bezoeken dan jouw weblog en gaan deze in het gunstigste geval regelmatig volgen. Wellicht word je uiteindelijk opgenomen in lijstjes met weblogs die andere webloggers volgen (blogrolls), waardoor er weer mensen doorklikken die je weer gaan volgen etc. etc. Je kunt natuurlijk ook een relletje starten en beroemd worden maar dat is niet voor iedereen weggelegd. :-)
Lange adem en investeren dus.
En geldt dat ook voor de mediatheek? Wanneer lezen docenten en studenten onze berichten regelmatig? Doen ze dat al? Wat is hun drijfveer? Volgens mij moet je ervoor zorgen dat er een noodzaak is voor studenten en docenten om het weblog te volgen (cruciale informatie?). Dat is een voordeel van een weblog voor een hogeschool mediatheek bijhouden: je hebt in potentie veel lezers. De vraag blijft hoe je die noodzaak creeert. Misschien is het een idee om het te zoeken in koppelingen met websites van de opleidingen. Kunnen de weblogberichten voor hun vakgebied automatisch op de fontysportal verschijnen bijvoorbeeld? Ik lees de fontysnieuwsberichten altijd namelijk. Noem het informatievoorziening op maat. :-) Voor zover het nog niet gebeurd:
nieuwe berichten ook twitteren, mogelijkheid tot delen van informatie via andere kanalen. Waarom niet net zo'n rijtje met knopjes (facebook, twitter etc) als bij blogger opnemen bijvoorbeeld?
Heeft iemand anders ideeen over hoe we het mediatheekweblog zichtbaarder en levendiger zouden kunnen maken? Wat denken jullie?